keskiviikko 11. huhtikuuta 2007

Tuoretta parsaa ja kampasimpukoita


Kampasimpukat ovat ehdottomasti yksi kaikkien aikojen lempiherkuistamme. Niiden hento, lähes täydellinen maku ja ainutlaatuinen pehmeä koostumus ovat taivaallinen yhdistelmä ja aistien herättäjiä, aina varpaanpäitä myöten. Takuuvarmaa "iskuruokaa" täydellisille treffeille... ;)

Vihreää parsaa ja kampasimpukoita salvia-voikastikkeessa

n. 3-4 kampasimpukkaa syöjää kohden
nippu tuoretta vihreää parsaa


Lämmin herkkusienisalaatti

herkkusieniä
lollorossoa
friseè salaattia
tomaattia
oliiviöljyä
balsamico siirappia
sormisuolaa
pippurimix-sekoitusta

Pilko herkkusient ohuiksi siivuiksi ja freesaa niitä hetki pannulla nokareessa voita. Mausta sienet mustapippurilla, suolalla ja pippurisekoituksella. Ota sienet pois pannulta etteivät ne kypsy liikaa.
Sekoita muut salaatin ainekset kulhossa keskenään ja mausta sormisuolalla, oliiviöljyllä ja balsamicosiirapilla. Kaada herkkusienet salaatin päälle.

Salvia- voikastike:

50g voita
tuoreita salvianlehtiä
sormisuolaa
valkosipulinkynsi

Kirkasta voi kattilassa. Heitä joukkoon rikkipainettu valkosipulinkynsi ja salvianlehdet. Mausta hiukan suolalla ja anna kiehahtaa.

Keitä parsat suolavedessä. Kypsennä kampasimpukat. kauniin värin simpukoiden pinnalle saat mm. käyttämällä liekitintä. Varo kypsentämästä simpukoita liikaa.
Kokoa annos annos herkkusienisalaatista, parsasta ja kampasimpukoista lautaselle ja sivele päälle salvia-voikastiketta.



Kuhaa thaimaalaisittain


Kuha on yksi suosikkikalamme ja laitamme siitä usein ruokaa monilla eri tavoilla. Tässä yksi helppo ja kokeilemisen arvoinen tapa valmistaa kuhaa thaimaalaiseen tyyliin...

Thai Kuha

200g ruodotonta kuhafilettä
200g tuoreita kuningasrapuja (tavalliset katkaravut tai esim. mustekala käy myös)
porkkanoita
paprikaa
siitakesieniä
muutama kiinteä keitetty peruna
valkosipulia
sipulia
korianteria
thaimaalaista curry-/ tai chilitahnaa
tom yam- keittojauhetta
1tl kookoskermaa
currya
kurkumaa
suolaa


Kuumenna loraus öljyä wok- pannulla ja sekoita joukkoon valkosipulinkynnet, curry- tai chilitahna ja kurkuma. Kuullota mausteita hetki varovasti, mutta varo etteivät ne pala. Lisää joukkoon ohuiksi viipaleiksi pilkotut porkkanat ja sipuli ja lopulta myös paprika ja sienet. Kuullota vihanneksia niin että ne pehmenevät hiukan. Lisää tom yam- jauhe ja kookoskerma. Lisää suolaa ja tarkista maut.
Lisää lopuksi pilkotut kuhafilepalat ja kuningasravut sekä n. peukalonpään kokoisiksi paloitellut keitetyt perunat. Anna hautua miedolla lämmöllä, kunnes kala ja ravut ovat kypsiä ja maut kohdallaan. Koristele tuoreella korianterilla ja tarjoa basmatiriisin kera.

Intialaiset Kaalipiiraat

Jokin aika sitten maikkarin `köyhät ritarit`ohjelmassa tehtiin näitä herkullisia intialaisia kaalipiirakoita ja pakkohan meidänkin oli kokeilla...

Toisin kuin kyseisessä ohjelmassa, me pääsyimme leipomaan pieniä piirasia joita on helppo ottaa mukaan vaikkapa keväiselle picnic-retkelle... :)

(kyseinen resepti on siis suoraan kopioitu maikkarin köyhien ritarien kotisivuilta)


Intialaiset kaalipiiraat


½ kaali
n.2 rkl intialaista keltaista ja mietoa currytahnaa
1 dl kookoshiutaleita
1 dl rusinoita
2 rkl mustia sipulinsiemeniä ( löytyy maustekaupasta nigella nimellä)
2 rkl siirappia
suolaa
öljyä paistamiseen
1 pkt valmiita isoja lehtitaikinalevyjä
1 kananmuna voiteluun

Silppua kaali hyvin ohuiksi, pitkiksi suikaleiksi. Tämä kannattaa tehdä monitoimikoneen leikkurin sijasta käsin; veitsikäsi harjaantuu ja kaalista ei tule liian vetistä paistamiseen. Kaalisilppua tulee aika paljon, joten varaa silpulle salaattikulho. Nosta taikina jo huoneenlämpöön sulamaan.

Lorauta pari-kolme ruokalusikallista öljyä isoon wokkiin tai korkeareunaiseen teflonpannuun ja kuumenna. Laita kuumaan öljyyn 1-2 rkl currytahnaa, nigellan siemeniä ja paistele hetki. Lisää sekaan kaali. Kaalin voi paistaa myös erissä, kunhan laitat lopussa ennen maustamista kaiken kaalin takaisin wokkiin, jotta mausta tulee tasainen. Sekoittele ja nostele kaalia koko ajan, etteivät se ja mausteet pala. Kaali kutistuu paistettaessa melko paljon ja se on kypsää, kun se ei enää narsku hampaissa. Lisää vielä kookoshiutaleet sekä rusinat ja mausta seos siirapilla ja suolalla.

Jauhota pöytä ja kaulitse taikina n. 3 mm paksuksi isoksi levyksi. Jaa kaulittu levy kahtia. Saat paketin koosta riippuen 2-4 piirasta. Valuta kaalista ylimääräinen neste pois ennen kuin nostat sen taikinan päälle. Nosta kaalitäytettä kahdella haarukalla tai lusikalla.

Kokoa levyjen päälle pitkulainen keko kaalitäytettä ja jätä pituussuunnassa reunoille tarpeeksi varaa, jotta ne voi kääntää keon päälle ja painaa reunat toisiinsa kiinni. Päädyissä riittää parin sentin vara. Käännä seuraavaksi pitkät reunat yhteen ja nipistä tarkasti keskeltä toisiinsa. Sauma käännetään piiraan alle, joten yritä tehdä siitä mahdollisimman tiivis, ettei täyte valu ulos. Paina päädyistä taikina kiinni sormilla. Nosta paketin muotoiset piiraat varovasti leivinpaperin yläpuolelle ja käännä nurinpäin, että sauma jää alle piiloon. Paina lyhyet reunat vielä päällimmäiseltä puolelta tiiviiksi haarukalla. Pistele haarukalla myös piiraiden pintaan ilmareikiä ja voitele rikotulla kananmunalla.

Paista 200 asteessa reilu puoli tuntia tai kunnes piiraiden pinta on kauniin keltainen ja pohja on kypsä. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa noin neljän senttiä leveiksi viipaleiksi leikattuna.

(11.04.2007; http://www.mtv3.fi/koyhatritarit/)


jauhelihapannukakku



Madekausikin alkaa olla lähestulkoon ohitse, joten eiköhän ole jo korkea aika laittaa uusia reseptejä kehiin...

Jauhelihapannari tuli ajatuksena mieleen jo aikaa sitten, mutta viimein päätimme kokeilla miten se käytännössä onnistuu. Pannaripohjana käytimme suosittua Juuson mummon "kylmän pannukakun" reseptiä, ja suolaset täytteet kyhäilimme itse...

Näin se siis menee...

Jauhelihapannukakku

pohja:
1l maitoa
1tl suolaa
2 lasia jauhoja
100g sulatettua voita/margariinia
4kpl kanamunia

täyte:
n. 300-400g ruskistettua ja maustettua jauhelihaa (mausteina voi käyttää mm. valkosipulia, paprikajauhetta, jauhelihamaustetta jne.)
100g aurajuustomurua
100g juustoraastetta

ruohosipulia

Voitele uunipelti tai levitä siihen leivinpaperia. Levittele jauhelihaseos tasaisesti pelille ja kaada pannaritaikinaseos jauhelihan päälle. Kuorruta juustoraastella ja aurajuustomurulla. Ripottele päälle vielä silputtua tuoretta ruohosipulia.

Laita pannukakku kylmään uuniin, 200 C astetta ja anna paistua siellä noin 1 tunti, kunnes pannukakun pinta on kullanruskea.
Herkuttele!