tiistai 2. tammikuuta 2007

Uusi vuosi 2007, blinejä ja muikunmätiä


Ajateltiin uuden vuoden kunniaksi kokkailla molempien suurta herkkua; Blinejä
Blinien
seuraksi tarjosimme muikunmätiä, sipulia, smetanaa ja kanttarellisalaattia.

Alkupalan väsäsimme unkarin tuliaisesta hanhenmaksasta, paahdetusta leivästä ja lakkahillosta.
Nam!
ruokajuomaksi blinien kanssa, aina niin hyvää, Moët et Chandon Brut Impérial shamppanjaa, tai astetta edullisempaa, Soligo Prosecco Brut proseccoa.



Blinit


10 bliniä

4dl kermaviiliä
20g hiivaa
2 1/2dl tattarijauhoja
1tl sokeria
1 1/2dl kuumaa maitoa
1tl suolaa
1rkl voisulaa
1 keltuainen
1 valkuainen (vaahdotettuna)

Lämmitä kermaviili kädenlämpöiseksi ja sulata hiiva joukkoon. Sekoita tattarijuhot ja sokeri sekaan. Anna taikinan kohota parisen tuntia huoneenlämmössä tai pidempäänkin viileämmässä (jääkaapissa).
Sekoita ennen paistamista taikinaan kuuma maito, suola, voisula, keltuainen ja vaahdoksi vatkattu valkuainen viimeisenä.
Paista taikinasta blini- tai lettupannulla voissa miedolla lämmöllä paksuhkoja blinejä.
Tarjoa kuumana mm. mädin, smetanan ja sipulin kanssa.
Myös graavista tai kylmäsavustetusta kalasta tehdyt täytteet sopivat hyvin seuraksi.


Kanttarellisalaatti

2 tölkkiä kanttarellejä suolaliemessä
n.2dl cream fraichèa
suolaa, aromisuolaa, mustapippuria
ruohosipulia

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.





Alkupalana hanhenmaksaa, paahdettua leipää ja lakkahilloa.

















Mädit

Mäti on monen kulinaristin suurta herkkua ja se on parhaimmillaan vähän ennen kalan kutuaikaa. Mateen mädillä herkutellaan heti alkuvuodesta ja kirjolohen kutuaika on keväällä. Erityisen arvostettujen muikun ja siian mädin sesonki ajoittuu syksyyn, mutta pakastettuna niitä on tarjolla ympärivuoden.

Pakastus on hyvä keino antaa herkästi pilaantuvalle mädille säilyvyyttä, mutta mateen, kiisken, ahvenen ja hauen mäti on suositeltavaa pakastaa myös mahdollisten loisten tuhoamiseksi. Se tarkoittaa vähintään yhtä vuorokautta -18 asteen lämpötilassa.

Sulana myytävä mätikin voi olla jo kertaalleen pakastettua. Kysy kaupastasi! Kaksi kertaa pakastaminen vie mädistä mehevyyden.

Mätimunien koko ja väri vaihtelee eri kalalajien mukaan. Mateen ja muikun mäti ovat pienirakeisimpia. Mateenmäti on väriltään vaaleankeltaista ja muikunmäti oranssinkeltaista. Siian mäti on muikunmätiä hieman suurempirakeisempaa ja astetta vaaleampaa, kirjolohen mäti taas on suurirakeisinta ja hyvin oranssipunaista, lähes punaista.

Pakastetun mädin saa sulatettua parhaiten jääkaapissa. Tällöin mädin koostumus säilyy hyvänä, eikä siitä tule liian vetistä. Hätätapauksessa, kun mäti on saatava sulatettua nopeasti, sulaa se äkkiä myös kylmässä vesihauteessa.

Suomen mädit ovat äärimmäisen herkullisia ja hyvälaatuisia ja vetävät varmasti vertoja, joidenkin mielestä jopa ylihinnoitelluille ulkomaanserkuilleen, kaviaareille. (ainakin allekirjoittaneiden mielestä;)





Ei kommentteja: