Madekausi on juuri parhaimmillaan ja päätimme keitellä madesoppaa. Keitto onnistui erinomaisesti ja maut olivat juuri kohdallaan. Höyryävä keitto lämmitti ihanasti kunnon pakkaspäivää.
kokonainen made (n.1kg nyljettynä)
2 sipulia
6-8 perunaa
3 rkl voita, margariinia tai öljyä
5 dl madelientä
2 dl kermaa tai ruokakermaa
0,5dl valkoviiniä
suolaa
kokonaisia maustepippureita
runsaasti hienonnettua tilliä
4 viipaletta ruisleipää
Madeliemi:
mateen ruotoja
6 dl vettä
1 sipuli
½ purjoa
1 palsternakka
1 porkkana
laakerinlehti
suolaa
maustepippuria
Nylje, perkaa ja fileoi made ja ota maksa talteen.
Pane madelientä varten ruodot kattilaan ja kaada vesi päälle niin, että ruodot peittyvät. Lisää kuoritut ja pilkotut kasvikset ja laakerinlehti. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä liemi ja siivilöi.
Leikkaa fileet kuutioiksi ja kypsennä maksa kiehuvassa, suolalla maustetussa vedessä. Hienonna yksi sipuli ja leikkaa kuoritut perunat lohkoiksi. Hauduta sipulia ja perunoita rasvassa muutama minuutti. Kaada joukkoon madeliemi sekä valkoviini, ja hauduta perunat kypsiksi. Lisää kerma, madekuutiot ja kuutioitu maksa ja kiehauta keitto. Mausta suolalla ja maustepippurilla ja lisää tilli. Ripottele lopuksi keittoon kuivattuja ruisleivänpaloja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti